Kredi Notu Neden Önemli?

Kredi Notu Neden Önemli?
Kredi Notu Neden Önemli?

Son birkaç yıldı kredi notu kavramını çok sık duymaya başladık. Kredi notunun neden önemli olduğu sorusunun cevabını hep birlikte bulalım. Bu yazımızda kredi notu nedir, hayatımıza nasıl bu kadar hızlı girdiği gibi soruların cevaplarını arayalım. 

Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu’nun, bankalar üzerinden yaptığınız tüm işlemleri raporlama işleminin sonunda otaya çıkar. Kredi notu 0 ile 1900 arasında puanlardan oluşur. Dünya üzerinde uzun yıllardır kullanılan kredi notu kavramı, Türkiye’de son dönemde popülerlik kazanmıştır. 

Kredi notu hesaplanırken bankalar aracılığıyla yaptığınız tüm işlemler baz alınır. Bu kayıtlardaki verilerin son 5 yıl içinde olanları geçerlidir. Bu doğrultuda 5 yıl içerisinde yaptığınız kredi kartı ödemeleri, kredi taksitleriniz, doğalgaz ve elektrik faturası gibi ürünlerin tamamının incelenmesi sonucunda kredi notunuz ortaya çıkar. 0 ile 900 puan arası riskli grupta yer alıyor ve bu aralıkta olanların kredi başvuruları onaylanmaz. 900 ile 1200 arası puan orta risklidir. 1200 ile 1500 arasındaki puan iyi, 1500 ile 1900 arasındaki puanlar ise çok iyi grubunda yer almaktadır. 

Bankalar genel olarak iyi ve çok iyi grubunda yer alan müşterilerine hemen kredi verirken, orta riskli grupta yer alanlar için detaylı inceleme başlatır. Kredi notunuzun düşük olmasının nedeni düzensiz kredi kartı veya kredi ödemeleridir. Genel olarak düzensiz ödeme yapan, ödeme gününü aksatan müşterilerin kredi notu düşer. Kredi notu iyi olan müşteriler harcamalarını ve ödemelerini bilinçli yapan kişilerdir. Kredi notu iyi durumda olan müşteriler dilediği zaman bankadan kredi veya kredi kartı talebinde bulunabilir. 

Kredi imkanlarından daha çok yararlanmak istiyorsanız, kredi kartı borçlarınızı günü geçmeden ödemelisiniz. Her insanın herhangi bir sebepten ötürü acil kredi talebi olabilir. Kredi çekebilmek için ise kedi notunun iyi olması gerekir. Kredi kartı başvurusu yaparken ödeyemeyeceğiniz limitleri bankanızdan talep etmeyin. 

Mümkün olduğunca aylık harcamalarınızın tamamına yakınını günü geldiğinde ödeyin. Yoksa bankalar tarafından takibe alınabilirsiniz. Bu yazımızda kredi notunun insan hayatı için neden bu kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştım. Bu bilgileri göz önünde bulundurmakta yarar var.

Yorumlar