Iskonto ve iştira kredisi Nedir ?

Iskonto ve iştira kredisi Nedir ?
Iskonto ve iştira kredisi Nedir ?
Ticari faaliyetlerin sürekli ilerlemesi ve devam etmesi için her işletmenin nakit ihtiyacı bulunmaktadır. Bu durumda da vadesi gelmemiş olan çek, senet gibi değerli evrakların vadesini beklemek bazı durumlarda olumsuz sonuçlara sebebiyet verecektir.

İşte bankalar ticari işletmelerin acil nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile vadesi gelmemiş çek, senet ve bono gibi kıymetli evrakları bozdurmanızı sağlamaktadır. Özellikle ticari işletmelerin yakın vadeli nakit ihtiyaçlarını karşılamasında oldukça etkili olan ıskonto ve iştira kredisi aynı amaca hizmet etmektedir.

Iskonto Ve İştira kredisi arasındaki fark

Iskonto ve İştira kredisi aynı kredi türündedir. Fakat senet sahibi yani senedi veren firma sizinle aynı belediye sınırları içinde ise o firmadan aldığınız senedi bankanızda bozdurursanız bu kredinin adı kırdırma kredisi olacaktır. Fakat senet sahibi sizin banka şubenizden farklı bir belediye sınırları içerisinde ise senedi bozdururken kullanacağınız kredinin adı iştira kredisi olacaktır. İki kredinin ismi farklı olsa da amaçları aynı şekildedir.

Iskonto ve iştira kredilerinin avantajları

Nakit ihtiyacınız bulunmakta ve almış olduğunuz çek, senedin vade zamanına daha varsa bankanız aracılığı ile çek ve senetleri vadesi gelmeden bozdurabilir nakit ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Çek, senet vb gibi evrakların saklanması, korunması riskli olacağı için bu durumdan kurtulmuş olacaksınız.

Senet sahibinin senedin vade zamanında ödemeyi yapıp yapmaması durumundan kurtulmuş olacaksınız. Artık senet hakkınızı bankaya devrettiğiniz için alacaklı banka olacak ve senet sahibi ile banka iletişim kuracaktır.

Bankalar ise çek ve senetlerinizi bozdururken sizlerden yasal olarak belirli bir miktarda vergi kesintisi yapacaktır. Bu kesintiler aracılığı ile gelir sağlayacaktır. Ayrıca bankalar çek ve senet zamanına kadar çekmiş olduğunuz kredinin faizini hesaplayacak ve sizlere vermiş olduğu paranın içinden bu miktarı kesecektir. Bu durumda da banka kazançlı çıkacaktır.

Senet ya da çek sahibi ödemesini zamanında yapmazsa ne olur?

Iskonto ve iştira kredisi kullanımında senet ve çekteki hakkınızı bankanıza devrettiğiniz için artık sizlik bir durum olmayacaktır. Alıcı banka olduğu için senedi sizlere veren kişi ile bankanız iletişime geçecek ve gerekiyorsa ödemeyi icra yolu ile alacaktır. Sizler adına olacak olumsuz durum ise tekrardan ıskonto ve iştira kredisi çekmek istediğinizde banka durumu değerlendirecektir.

Yorumlar