Kredi Notu Hesaplama Ekranı

Kredi Notu Hesaplama Ekranı
Kredi Notu Hesaplama Ekranı

Değerli okuyucular bu yazıda kredi notu nasıl hesaplanır, bankalar hangi ölçütleri göz önünde bulundurur, gibi soruların cevaplarını paylaşacağım. Kedi notu denildiği zaman akla ilk gelen şey kredi talebinde bulunan müşterinin geçmiş yıllarda aldığı kredi veya kredi kartı borçlarının düzenli bir biçimde ödenip ödenmediği gelir. 

Bankalar kredi talebinde bulunan her kişiyi sayısal bir puanlama sistemine dahil ediyor. Kredi notu olarak tanımlanan bu puan, düşük çıktığı takdirde kredi anında reddediliyor, yüksek çıkması durumunda ise kredi onaylanıyor. 

Özellikle son dönemlerde bankalar kredi kabul şatlarını sıklaştırdığı için kredi notunun önemi bir kat daha artmıştır. Bizde bunun üzerine bu konuyu daha iyi araştırıp sizlere bilgi verme ihtiyacı duyduk. Aslında notlandırmada dikkate alınan değişkenler benzer olmasına rağmen her bankanın kendine has puanlama sistemi var. Her bankada kredi notunuz farklı çıkabilir. 

Hatta ve hatta her biri aynı sonucu farklı bir biçimde yorumlayabilir. Ya da daha önce kredi başvurusunda bulunduğunuz bir banka, bir müddet sonra risk alma stratejisini değiştirdiğinden dolayı kredi başvurunuzu onaylar. Gördüğünüz gibi kredi başvurunuzu değerlendirme şekli tamamen bankaların kendi kriterlerine göre değişiklik gösterebilir. 

Tüm bunlara rağmen kredi notunuz kredi alıp almayacağınız konusunda önemli bir referans. Aşağıda bankaların kredi verirken dikkate aldığı belli başlı değişkenleri ele aldık. Bu listeyi daha da genişleten bankalar olabilir.

İfade ettiğimiz gibi listede yer alan değişkenler bankadan bankaya farkılık gösterebiliyor. Kredi notunuzu etkileyen başlıca etmen kredi kayıt bürolarında müşterilerin durumlarını birbirleri ile paylaştığı bir havuz bulunmaktadır. Kişinin diğer bankalara olan kredi başvuruları ve müşterinin ödeme performansı bu havuz içerisinde yer alır. 

Değerli okuyucularım bazı bankalar kredi başvuru esnasında aylık gelirin %30’u gibi bir oranı dikkate alırken, bazıları ise aylık gelirden gideri çıkararak değerlendirmeyi o şekilde yapıyor. Ayrıca bankalar tarafından kredi başvurusu değerlendirilirken yaş, öğrenim durumu, meslek ve son iş tecrübesi göz önünde bulunduruluyor. Umarım kredi notu hesaplanırken hangi kriterlerin önemli olduğu ile ilgili soruların cevabını verebilmişimdir.

Yorumlar